I samarbete med

logo

rfsl

kult

riks

arf

 
 

 

a

Eldfesten 2010 på Riddarholmen
2010-03-16 - Ett samarbete mellan Initiativ Iran, Farhang och Riksteatern

eldfesten Den 16 mars kommer vi att fira Eldfesten 2010 eller Chaharshanbeh Soori, som det heter på farsi, på Riddarholmen i Stockholm! Denna högtid är en festival med våren, solen, ljuset och det nya året (Norouz/Newroz) i fokus och har firats i nästan 4000 år tillsammans av många olika folkslag utan att begränsas av nationsgränser och språkbarriärer.

Eldfesten har därför genom historiens gång varit förbjuden att fira i olika länder då den ansetts utgöra ett hot mot den nationella/religiösa/etniska identitet som makthavarna strävat efter att etablera. Till exempel har den nuvarande regimen I Iran förbjudit firandet av Eldfesten men traditionen är så pass djupt rotad så att den firas varje år trots förbudet och så kommer det även att vara i år.

Vi vill ta vara på och lyfta fram denna folkliga tradition genom att fira Eldfesten 2010 som aldrig förr med sprakande eldar, ljuvlig musik, enastående artister och fantastiska pyrotekniska shower.

Kvällens Konferencierer
Musse Hasselvall
Zinat Pirzadeh

Kom och fira våren, solen och ljusets återkomst med oss den 16 mars på Riddarholmen!

Artister på Scen
Abjeez
Shahin Najafi
Hakan Vreskala och Club East´n Bull

Burned out Punks (Eldshow)
Positive Movement (Dans)

Clownen Manne (Show för barnfamiljer)

Fira Norouz/Newroz tillsammans med oss i både Stockholm och Lund
Norouz - ett ytterligare samarbete mellan Initiativ Iran, Farhang, Riksteatern och Lunds teaterförening

norouz

I Stockholm

Söndagen den 21 mars kl 18.00 slår vi upp dörrarna till Blå hallen och inleder kvällen med ett storslaget fyrverkerispel som kommer att sätta stjärnglans på det nya året som av bl. a. Iranier, Kurder, Afghaner, Balocher, Azerier och Tadjiker firas då vårdagsutjämningen infaller.

Du får vara med på en oförglömlig kulturupplevelse med Irans största folkmusiker Sima Bina vars klangrika röst gjort henne till en internationellt eftertraktad artist. Sima Bina sjunger sånger ur den rika musikskatten från Iran. På scen är även Aynur Doğan vars traditionellt influerade balladpop med texter på kurdiska har trollbundit en stor internationell publik.

Andra artiser på scen är Shima Niyavarani och Melody Farshin. Konferencier för kvällen är komikern Özz Nûjen. Missa inte det nya årets mest spektakulära show i ljud och ljus, boka dina biljetter redan idag!.

Biljetter finns även tillgängligt på ditt lokala ATG kontor.

I Lund

Lördagen den 27 mars kl 19.00 slår vi upp dörrarna till Lunds stadsteater för att fira Norouz/Newrouz även i Lund! Artister som uppträder i Lund är följande:

- Abjeez
- Golbang
- Hakan Vreskala och Club East´n´bull
- Melody
- Shima Niavarani

Konferencier för kvällen är komikern Özz Nûjen.

Missa inte denna oförglömliga kulturupplevelse som hålls i södra Sverige och arrangeras av Lunds teaterförening och Initiativ Iran syd. Köp dina billjetter idag !


Plats: Lunds Stadteater
Datum: 27 mars
Tid: 19.00
Biljettpris: 290 kronor

- Se ett urval av våra tidigare aktiviteter nedan

Voices of Change - Iransk Hiphop festival
2010-02-04 I Stockholm och Malmö

Initiativ Iran i samarbete med Riksteatern och Farhang bjuder in till en fullspäckad hip-hop konsert laddat med det bästa iransk hip-hop har att erbjuda. Dessa är röster som inte kan göra sig hörda i hemlandet utan att riskera att gripas och fängslas för sina åsikter.

Artister på scen är inga mindre än Shahin Najafi och Sogand från Tyskland, Erfan och Khashayar från USA, Behrang Miri från Sverige och den svängiga åttamannagruppen Simorgh från London. Konferencier för kvällen är Ametist Azordegan.

pic Välkomna till årets fetaste hip-hop konsert laddat med toner och röster som ropar efter förändring i ett land som står på randen till en ny era i sin historia, missa inte det!

Stockholm
Datum : 4:e februari 2010
Tid: 19.00

Plats: Kägelbanan, Södrateatern.
Biljettpris: 130:- inkl service avgift.

Biljetter online: www.sodrateatern.com
Kassan: Södra Teaterns biljettkassa.

Göteborg
Datum : 5:e februari 2010
Tid: 20 .00
Längd 3 timmar
Plats. Musikens Hus.
Biljettpris: 130:- inkl service avgift.

Biljetter online: www.pusterviksbiljetter.com
Kassan: Pusterviksteatern.
Konsertkvällen: vid Musikens Hus
Malmö
Datum: 6:e februari 2010
Tid: 19 .00
Längd 3 timmar
Plats: Babel
Biljettpris: 130:- inkl service avgift.

Biljetter online: www.kulturcentralen.nu
http://babelmalmo.se/biljetter

Shirin Neshat - Utställningen Kvinnor utan män
Kulturhuset, 10 oktober 2009 till 31 januari 2010
Galleri 5, våning 5. Fri Entré

Den internationellt mycket uppmärksammade konstnären Shirin Neshat berättar i sin storslagna och suggestiva filmsvit om makt, förtryck och rädsla för den kvinnliga sexualiteten. I utställningen Kvinnor utan män visas fem videoinstallationer utförda 2004–2008 av den iranskfödda foto- och videokonstnären Shirin Neshat. Hennes storslagna och gripande episka drama handlar om okunskap och rädsla för sexualiteten, om tabun och förtryck. Om samhällets kontroll av den kvinnliga sexualiteten som maktvapen. Läs mer

Konstnärssamtal - Shirin Neshat i samtal med Fataneh Farahani och Lawen Mohtadi.
Lördag 10 oktober 14.00–15.30. Biljetter 50 kronor. Läs mer

Träff - En stund efter konstnärssamtalen, dvs. sen eftermiddag lördagen den 10 oktober anordnar Initiativ Iran även en träff med Shirin Neshat.

Stödgala i Kungsträdgården för Mänskliga rättigheter i Iran

Söndagen den 30 augusti arrangerade Initiativ Iran stödgalan för mänskliga rättigheter i Iran. Arrangemanget ägde rum på Kungsträdgården i Stockholm och lockade enligt uppgifter från ansvariga på Kungsträdgården och Stockholmspolisen över 10 000 personer. Galan som bjöd på många kända talare och artister tillägnas det iranska folket och deras kamp för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter.

Initiativ Iran vill rikta ett stort tack till vår konferencier Ametist Azordegan och till alla talare och artister som medverkade i galan och därigenom visade sitt stöd för mänskliga rättigheter i Iran. Vi är er evigt tacksamma. Ett stort tack även till alla de människor som på olika sätt har bidragit till att göra denna stödgala möjlig. Och sist men inte minst ett stort tack till den fantastiska publiken som gjorde denna afton minnesvärd. Vi har bara varandra som Di Leva uttryckte sig från scen.

Under galan samlade arrangörerna ca 1700 underskrifter för att Sverige tydligt ska ta ställning för grundläggande rättigheter i Iran. Vi överlämnade sedan protestlistorna till Carl Bildt med kravet om att Iran-frågan skulle komma med på dagordningen för mötet som hölls mellan EU:s utrikesministrar i Stockholm den 4-5 september. Läs här om vad Initiativ Iran hoppades uppnå med Stödgalan (PDF)pdf och vårt brev riktat till Carl Bildt (PDF)pdf.

Stödgalan finansierades med hjälp av donationer från privatpersoner och företag samt försäljning av våra vita UnityVictory armband. För en fullständig ekonomisk redovisning klicka här (PDF)pdf. För närvarande redigerar vi ett videoreportage från Kungsträdgården som kommer att dyka upp på hemsidan inom kort.

Talare som medverkade:
Mona Sahlin (partiledare för Socialdemokraterna)
Gudrun Schyman (talesperson för Feministiskt initiativ)
Jan Björklund (utbildningsminister och partiledare Folkpartiet)
Peter Eriksson (språkrör Miljöpartiet)
Wanja Lundby-Wedin (LO:s ordförande)
Ove Bring (professor i folkrätt)
Lise Bergh (generalsekreterare för svenska sektionen av Amnesty International)
Gustav Blix (Moderaterna, ledamot i utrikesutskottet)
Hans Linde (vänsterpartiets utrikespolitiska talesman)
Nima Dervish (frilansskribent och krönikör på bl a City)
Sören Juvas (RFSL:s förbundsordförande och ledamot i ILGA Worlds styrelse)
Kerstin Lundgren (Centerpartiet, Ledamot i Utrikesutskottet och Europarådet)
Ardalan Shekarabi (f.d. förbundsordförande SSU)
Makan Afshinnejad (kommunfullmäktigeledamot Folkpartiet)

Artister som medverkade:
Laleh
Adam Tensta
Thomas Di Leva
Promoe med bandet Spiderdogs
Shahin Najafi
- Ma Mard Nistim (OBS! uppträder kl 14:15)
Million Stylez
Stephen Simmonds
Sheri
Tensta Gospel
Baquetum (Brasiliansk slagverkgrupp)
Labyrint
Zinat Pirzadeh (poet & komiker)
Sepideh Vaziri
Blackkey
Mike Cothrine med The One Life Band
Hermanos Bernal med Allyawan

Gästpresentatörer:
Alexander Erwik (Chefredaktör för Finest)
Kurdo Baksi
(Samhällsdebattör)

Frihetshälsningar, Initiativ Iran


Ljusmanifestation 4 juli på Medborgarplatsen

Ett stort tack till alla er som närvarade i lördags och som stannade kvar och trotsade blåsten, åskan och det enorma monsunliknande skyfallet. Det var verkligen rörande att se publiken stå där, helt dyngsura för att lyssna på Ove Brings tal. Man brukar ju säga att efter regn så kommer solsken, och så var fallet även för oss denna dag. Efter en halvtimmes paus kunde vi fortsätta programmet som planerat under ett ljuvligt solsken. Vänner, efter dåliga tider kommer bättre tider och vi är glada att vi fick detta illustrerat på plats. Sensmoralen är att vi aldrig ger upp i vår kamp för Mänskliga rättigheter i Iran.Ett stort tack till vår konferencier Ametist Azordegan, våra talare och artister som alla gjorde mycket fina insatser denna afton.

Syftet med manifestationen var att hedra de som har fallit offer i de senaste veckornas fredliga demonstationer i Iran. Vi stod samlade för att visa vårt stöd för de modiga människor som riskerar sina liv för rätten att uttrycka sina åsikter och tankar. Vi stod samlade för att vi vet att vi kan påverka.

...Om vi står enade.

gap

Videoklippgap

Uppträdanden

På scenen stod Ison och Fille med antivåldslåten "Lägg Ner Ditt Vapen" och BLACKKEY med låten ”Why”. På plats fanns också den Latinamerikanska gruppen Hermanos Bernal och Allyawan med låten ”Revolucion”.

Tack alla ni för ert stöd!

Länkar

Nima Dervish blogg om ljusmanifestationen

Ison och Fille - "Lägg Ner Ditt Vapen"

Hermanos Bernal feat. Allyawan - ”Revolucion”

BLACKKEY - ”Why"

gap

Våra talare

”Vi som står här, och många andra världen över, kräver att Iran nu börjar respektera folkrätten – att Iran äntligen lever upp till FN:s principer om mänskliga rättigheter, aktiv suveränitet och demokratisk utveckling.” Ove Bring, professor inom Folkrätt pdf

“…en sak ska den iranska regimen veta: Ni kan slå oss, ni kan tortera oss, ni kan rent ut sagt döda oss, men vi kommer aldrig att ge upp vår kamp för demokrati och mänskliga rättigheter!” Makan Afshinnejad, kommunfullmäktigeledamot (fp) pdf

”Antingen enas vi tillsammans, eller så dör vi i exil. Vi ska inte bara ta tillbaka deras röster. Vi ska spotta sanning i hatets maskineri. Med tänder och klor ska vi ta tillbaks vårt land. Demonstration för demonstration. Stad för stad. Gata för gata. Meter för meter.” Nima Dervish, frilansjournalist och krönikör pdf

”…regimen har genom fängslanden, hot och våld satt stopp för massdemonstrationerna i landet men vi får inte glömma det iranska folkets kamp för mänskliga rättigheter.” Elisabeth Löfgren, Svenska Amnesty 1

”Vi lever just nu i ett land som är ordförande i EU, det är Carl Bildt som är ansvarig för EUs politik gentemot Iran. Det här ställer höga krav på Carl Bildt men det ställer ännu högre krav på oss som är här. Vi ska inte vara tysta de kommande sex månaderna. Vi ska inte sluta demonstrera.” Ardalan Shekarabi, fd ordf SSU pdf

”…regimen har genom fängslanden, hot och våld satt stopp för massdemonstrationerna i landet men vi får inte glömma det iranska folkets kamp för mänskliga rättigheter.” Massood Mafan, chefredaktör för tidskriften Baran 1

”Det iranska folket har fått nog av förtryck... De demonstrerar på gatorna fast de vet att risken att bli dödade eller arresterade och få fängelsestraff är överhängande.” Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (v) pdf

 

 

 
   
  (c) 2009 initiativ iran | www.initiativ-iran.org | info@initiativ-iran.org